Nadýchané rohlíky

Nadýchané rohlíky nesmí chybět u žádné skvělé snídaně. A ať už na ně namažete marmeládu, položíte plátek sýra nebo připravíte nějakou zajímavou pomazánku, vždy budou skvělé.
Recept:
- 400 g hladké mouky
- 200 ml vody
- 30 g sádla
- 1 balení sušeného droždí
- 1 lžička soli
Postup:
Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nechte ho prodělávat klidně i tři nebo čtyři minuty, ať se rozvine lepková síť. Těsto zakryjte a nechte asi hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Vykynuté těsto rozdělte na 10 částí, vytvarujte bochánky a nechte je 10 minut odpočinout. Bochánky rukou rozplácněte, vytáhněte do třech stran, aby placička připomínala buclatý trojúhelník, a otočte vzhůru nohama – aby spoj bochánku byl nahoru. Díky tomu budou mít rohlíky po zamotání krásně hladký povrch a nebudou praskat. Trojúhelník položte tak aby dvacípy byly u vás a jeden směřoval pryč. Vezměte váleček, a dva cípy, které jsou u vás, jen lehce protáhněte. Poslouží jako špičky rohlíku, a čím tenčí a delší budou, tím hubenější a upečenější budou výsledné špičky rohlíku. Třetí cíp vyválejte asi 20 až 30 cm směrem od vás. Vznikne vám tak dlouhý a hubený trojúhelník. Teď začněte válet směrem od sebe - dva krátké cípy trojúhelníku vám okamžitě vytvoří špičky rohlíku a dlouhý cíp se bude krásně nabalovat. Rohlík ještě zlehka poválejte, aby se utáhl, a dejte ho na plech vyložený pečicím papírem nebo podložkou. Na plechu nechte rohlíky ještě asi 30 až 40 minut kynout (záleží na teplotě v místnosti). Vykynuté rohlíky postříkejte vodou s rozprašovače a nebo je opatrně potřete mašlovačkou a pečte je asi 11 minut na 250°C.
Videopostup na tvarování rohlíků najdete ZDE.