Jak uchovat houby

Houbová sezóna je v plném proudu, a tak spousta z nás řeší, jak houby vlastně uchovat, aby vydržely co nejdéle. Mám pro vás pár tipů, jak na to.

Sušení

Sušení hub známe všichni. Je ale potřeba dodržet několik bodů, aby houby vydržely opravdu co nejdéle.
1. Uskladnění

Pro uskladnění sušených hub jsou nejlepší uzavíratelné zavařovací sklenice. Houby nemusíte ani zavařovat, ale je potřeba, aby se k nim nedostala žádná vlhkost. W zavařovací sklenice tuto podmínku krásně splňují.

2. Dobré usušení 

je potřeba hlídat, aby houby byly opravdu dobře proschlé. Stačí i jediná malinká špatně usušená houbička, a celou sklenici můžete vyhodit, protože plíseň se rozšíří na všechny houby.

3. Ochrana před parazity

Moli nebo různí broučci se mohou pustit snad do čehokoliv. často člověk ani neví, jak k tomu mohl přijít a ono mu to mezitím sežere půl sklenice hub. Nejlepší ochranou je vložit do sklenice se sušenými houbami pár kuliček celého pepře nebo nového koření. Parazity to odradí, a houby vám tak vydrží daleko déle.

Zamrazení

Zamrazení hub vyžaduje jeden důležitý krok, a tím je jejich ovaření. Bez toho se totiž může v houbách hromadit takzvaný mycotoxin, který může být pro naše tělo opravdu škodlivý. Je to malá pravděpodobnost, a spousta z nás se s tím asi nikdy nesetkala, ale proč riskovat.
Postup:

Houby nakrájejte na kostky asi 1 cm, a hoďte do většího množství vroucí vody. Nechte vařit tři minuty, a pomocí cedníku je vyndejte ven. nechte je pořádně okapat, a před zamrazením je nechte úplně vychladnout.

Počítejte s tím že při vaření se houby asi o třetinu zmenší. Takže když do vody hodíte cca 600g, výsledkem bude cca 400g hub, které dáte do mrazáku. Takhle velké balíčky dělám já - 400g ovařených hub je ideální množství na jedno mé vaření. Záleží ale samozřejmě na vás, kolik toho budete chtít vařit, a jak moc houbové výsledné jídlo chcete.